Koi voeren? 5 dingen om rekening mee te houden

Je koi voeren om hem groot te brengen. Het is een vak apart. Wist je dat koi’s een geheugen hebben van slechts 3 minuten, maar dat ze degene die ze regelmatig voert wel gaan herkennen. Zo is het zelfs mogelijk een band op te bouwen met je koi. Wanneer je het goed doet, durven ze op gegeven moment uit je handpalmen te komen eten. Als je ze maar voert. Hier volgen 6 dingen om rekening mee te houden.

1. Wat mag je een koi voeren?

Koi’s eten eigenlijk bijna alles. Denk aan kleine beestjes, insecten, maar ook algen en planten die zich op de bodem van de vijver bevinden. Ze eten zelfs mensenvoedsel. Van groente en fruit tot granen en garnalen. Handig, zou je denken. “Ze eten toch alles.” Daar loert echter meteen het gevaar. Het feit dat ze alles eten, wil niet direct zeggen dat het per se goed is voor het doel dat je met jouw koi voor ogen hebt. Of je je koi wilt laten groeien of mooier van kleur wilt laten worden, zijn twee verschillende doelen. Daar dien je het voedingspatroon op aan te passen.

2. Wat is het beste voer voor jouw koi?

Je koi voeren doe je met een doel. Voor ieder doel is er geschikt voer beschikbaar. Of je de koi nu gezonder wilt maken, de groei wilt stimuleren of de kleur wilt verbeteren. Via onze keuzehulpfilters in de koivoer categorie, selecteer je snel het gewenste type voer. Daarnaast is het belangrijk rekening te houden met de tijd van het jaar. Vroeg in de lente en laat in de herfst geven je koi’s de voorkeur aan koolhydraatrijk voedsel. En vroeg in de zomer geven ze de voorkeur aan eiwitrijk voedsel. Dan hangt de paring namelijk in de lucht. In de winter hoef je ze overigens niet te voeren. Dan is de stofwisseling vrijwel uitgeschakeld. Dit is een natuurlijk proces.

3. Baby koi voeren

Koi vissen die al wat groter zijn, voer je met kiezelvoer. Dit zijn de wat grotere brokken. Ga je echter een baby koi voeren? Dan is het belangrijk dat je ze vlokken of klein koivoer geeft. Baby koi’s zijn nog niet volgroeid, waardoor ze kleinere hapjes naar binnen moeten werken.

4. Hoe vaak mag je een koi voeren per dag?

Voer je koi vissen maximaal 4 keer per dag. Het is daarbij belangrijk dat je ze niet meer geeft dan ze in 5 minuten kunnen eten. Anders eten ze zich ziek.

5. Bijzondere omstandigheden

Je koi’s hebben zuurstof nodig om hun voedsel te verteren. Het is daarom belangrijk je koi niet te voeren vlak voor een storm of wanneer de vijverpomp kapot is. In beide gevallen is er minder zuurstof aanwezig dan normaal, terwijl koi’s juist meer zuurstof nodig hebben als ze gevoerd worden. Je koi voeren wordt een moment om iedere dag, meerdere keren naar uit te kijken. Geniet ervan, zodra je koi’s je gaan herkennen en komen begroeten als je langs de
vijver loopt.

Lees ook: Dit is goed koivoer: gezond, maar toch betaalbaar en goedkoop.

Vergelijkbare berichten