Dit is goed koivoer: gezond, maar toch betaalbaar en goedkoop

Geplaatst in: Koivoer

Goed en gezond koivoer voldoet aan bepaalde eisen. Ondanks de hoge eisen vinden we het belangrijk dat het voer voor je koi betaalbaar blijft. Wij helpen je verder met het vinden van goed en goedkoop koivoer. Zo blijft je koi gezond én houden we het voordelig voor je portemonnee.

Waaruit bestaat goed koivoer?

Je wilt het beste voor je koi. Je zorgt ervoor dat de leefomgeving van de vissen in optimale staat is, dus je wilt ook voer van topkwaliteit. Zo kan de koi op een gezonde manier tot volle wasdom komen. Maar waar moet je precies op letten bij het aanschaffen van goed voedsel?

Goed koivoer zorgt voor een vitale vis, levert minder vervuiling in je vijver en heeft de juiste verhoudingen qua eiwitten, koolhydraten, vetten en vitamines. Met dat laatste zit het meestal wel goed bij de verschillende merken voer. Echter, met alleen vitamines ben je er niet.

Wat maakt koivoer gezond?

Dierlijke eiwitten vormen de basis van gezond koivoer. Deze eiwitten bestaan bij voorkeur uit vismeel, maar eiwit van garnalen of soortgelijke waterdieren is een goed alternatief. Koivoer dat veel plantaardige eiwitten bevat is veel minder geschikt voor je vissen. Dit voer bevat niet voldoende of niet de juiste aminozuren, die de koi nodig heeft om gezond te blijven ontwikkelen.

Teveel koolhydraten is niet goed

Je treft ook vaak koolhydraten aan in koivoer. Deze zijn nodig om het voer te kunnen binden tot mooie korrels, maar teveel is niet goed. Koolhydraten bestaan per slot van rekening uit suikers, waardoor je koi teveel vet aanzet. In de natuurlijke habitat van de vis vind je dan ook weinig tot geen graanproducten (een belangrijke bron van koolhydraten).

Teveel vetten ook niet

Vetten heeft je koi nodig voor energie. Echter geldt ook hier weer: met mate. De vissen hebben niet veel vet nodig om gezond te blijven, dus kijk uit met voer dat teveel vet bevat. Verder is het verstandig je voer goed te verpakken. Vet in oud voer wordt namelijk snel smerig, wat de gezondheid niet ten goede komt.

Welk koivoer is goed en betaalbaar?

Let er dus op dat je hoogwaardig voer koopt met zo min mogelijk koolhydraten en niet teveel aan vetten. Vaak is goedkoop duurkoop en meestal zit er een flink prijskaartje aan gezond voer. Toch bieden wij ook goed en gezond koivoer aan dat betaalbaar en goedkoop is. Dit koivoer bevat een gezonde basis aan dierlijke eiwitten, koolhydraten, vetten en vitamines.

Is je koi in een stadium, waarbij groei en kleur belangrijk is? Ga dan voor Coppens OSW mix 3mm.

Is je koi al in een verder stadium en zijn groei en kleur minder belangrijk geworden? Het
eiwitpercentage mag dan een stuk lager liggen. Bekijk eens ons huismerk koivoer